dimecres, 8 d’agost del 2012

EDUCACIÓ PER A LA CIUTADANIA

Portada de Rebeldes  

Una historia emocionante e inolvidable sobre chicos de barrio que luchan por salir adelante. La violencia entre bandas llegará demasiado lejos y tendrá consecuencias inesperadas. Unos adolescentes neoyorkinos se ven envueltos en una complicada aventura por la enemistad entre dos bandas. Tras una pelea, y sin ser culpables, Johnny y Ponyboy tienen que huir.
Què hem de fer quan un company de classe ens vol pegar? Com podem defensar-nos dels violents? Hem de respondre a les amenaces, les provocacions i els insults? On s’acaba la broma i on comença l’abús? No sempre és fàcil resoldre un problema de bullying, perquè de vegades passem de ser víctimes a convertir-nos en agressors. I aquesta no és la solució.

 

Una jove maltactada lluita per salvar la seua vida. Quan va acceptar eixir amb aquell xicot, Marta no sabia que posava un peu en l’infern, i que d’ara endavant seria tan dolorós penetrar-hi com tractar d’escapar-ne. Aquesta novel·la de Pasqual Alapont, escrita a la manera d’un thriller, amb psicòpata inclòs, posa els cabells de punta. És la història de Marta, una jove que es va enamorar de la persona equivocada; però també és la història d’una amistat a prova de bombes que captiva per la seua tendresa. El llibre es completa amb La màscara de l’amor, un text en què el psicòleg i criminalista Vicente Garrido analitza els comportaments de risc que qualsevol jove hauria de tenir en compte per evitar caure en l’infern del maltractament físic o psicològic. Un llibre molt útil que conjumina una novel·la emocionant plena de suspens i un pràctic llibre d’autoajuda.  

Creus que ho saps tot sobre les drogues? Fes aquest test i posa a prova els teus coneixements! Quant de temps de vida et lleva el tabac? Per què hi ha gent que fuma cigarrets o que pren drogues? Quins són els riscos que té per a la salut beure alcohol? Podem considerar el cafè o les coles com a drogues? És segur el cànnabis? Fumar porros afecta la vida sexual? Què és l’speed? Com es pot saber si algú pren drogues? La informació és la millor arma per a prevenir la drogoaddicció. Amb aquest objectiu, els autors, creadors de la reeixida sèrie dels «maniàtics», han recollit les preguntes més freqüents que els han fet arribar milers d’internautes

Em fa mal l’institut intenta que els lectors joves —convertits en alumnes pels qui organitzen el sistema educatiu— pensen sobre alguns fenòmens que viuen cada dia als seus instituts encara que d’una forma potser inconscient: per què resulta moltes vegades odiós l’estudi, per què l’escola converteix en fracassats els que tenen menys recursos, per què estan malhumorats els professors... i molts d’altres perquès que es trobaran als diferents capítols d’aquest llibre.


Penses que les xiques no han de prendre la iniciativa en qüestions amoroses i sexuals? Li has dit a cap xic maricó per fer coses suposadament “de dones”?, o homenot a una xica per fer-ne d’homes? Creus que l’homosexualitat és una malaltia? Et preocupa la grandària del penis? Quan una xica diu no, vol dir que s’ha d’insistir? Si has contestat afirmativament alguna de les preguntes, potser et convindria revisar la idea que tens –i que t’han transmés– de la sexualitat. Però si ets dels que pensen que el sexe és un fet natural, saludable i plaent, i que mai s’acaba d’aprendre, aquest és també el teu llibre. Perquè pensar i parlar sobre la sexualitat, la comunicació i el plaer que reporta, et farà gaudir-ne molt més.

Estima com vullgues! Ximo Cádiz, ed. Bullent

La diversitat en l’orientació del desig sexual i en la identitat de gènere existeix, malgrat tots els intents d’amagar-la i la persecució i discriminació de què ha estat objecte. Hi ha fins i tot un munt d’envitricollades argumentacions per provar d’establir què és i què no és natural; què és moralment correcte i què no… En qualsevol cas, però, allò que sovint es manifesta clarament és l’excés d’ignorància, de mites, de mentides i manipulacions que reforcen l’estigma, l’homofòbia i la transfòbia. Heterosexuals, gais, lesbianes, transsexuals, bisexuals formem part d’aquesta diversitat que existeix en l’afecte i el desig. Es podria ben bé dir que es tracta de la normalitat, i tanmateix…
Amb l’arribada del Toni i el Manel a la casa dels pares per a passar uns dies de vacances, Estima com vulgues! planteja una revisió de la majoria dels conceptes, dels dubtes i debats que envolten el tema de la diversitat sexual, algunes claus per entendre-la millor.

SOS! Bullying ens apropa a una realitat cada vegada més freqüent als centres escolars, l’assetjament a les aules, i ens invita a fer una reflexió dels motius que fan que tant l’assetjador com la víctima i els observadors, actuen com ho fan. Tanmateix, la lectura planteja qüestions que no hem de desestimar com ara, són els menors els únics culpables d’aquest fenomen? Com es pot acabar amb el bullying? Quins responsables haurien d’intervindre en l’extinció de l’assetjament escolar?

CAMPS DE MADUIXES. Quan neix el dia, en un hospital, la Luci està en coma a causa de lèxtasi, la droga de disseny més de moda. Els seus amics reflexionen sobre el que va passar el dia anterior. En poques hores saccelera tot, i tothom qui coneix la Luci lluita per ella, però també per alguna cosa més.





parc d'Educació Viària Alzira